img
De Adelaerthoeve

TOEN EN NU

FLIEGERHORST DEELEN

Verwarmd en gecamoufleerd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kozen de Duitse bezetters het gebied als basis voor hun luchtverdediging. In korte tijd werd vliegveld Fliegerhorst Deelen door de Duitse Luftwaffe aangelegd. De gebouwen behorende bij het vliegveld werden gecamoufleerd om herkenning vanuit de lucht te voorkomen. De gebouwen kregen het uiterlijk van boerderijen, maar hadden muren van 60 cm en stalen luiken voor de ramen.

Zo ook de huidige Adelaerthoeve, deze werd gebouwd naar het kop-hals-romp model boerderij zoals die in het noorden van het land voorkomt. Rondom de bebouwing werden stukken land gecultiveerd zodat de bezetter zich kon voorzien in de behoefte aan landbouw en veeteelt. Na de oorlog zijn veel gebouwen afgebroken en het puin gebruikt bij de wederopbouw van het verwoeste Arnhem. Niet alle gebouwen op het vliegveld werden afgebroken. Er bleef nog een aantal verwarmbare vliegtuighangars, die er aan de buitenkant uitzagen als boerderijen over.

De Amsterdamse architect Heijdelberger maakte de plannen voor de verbouwing van deze vliegtuighangars. Deze kregen de naam ‘De Vier Heemskinderen’ naar het verhaal van Van Montelbaen. Het verhaal gaat over de vier kinderen van graaf Haymijn van Ardennen; Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout die de strijd hadden aangebonden tegen Karel de Grote en dit moesten bekopen met het verlies van hun paard, het ros Beyaert.  

De vliegtuighangars werden verbouwd als boerderij, waaronder de huidige Adelaerthoeve. Het huidige woonhuis is het omgebouwde voormalige ketelhuis dat gebruikt werd om de hangar te verwarmen. Het plein voor de boerderij is de oprit naar de voormalige rolbaan.

http://www.dickveerman.nl/geen-categorie/de-vier-heemskinderen/ 

FAMILIE BEDRIJF

Van agrarisch bedrijf naar erfgoed logies

Na operatie Market Garden ligt Arnhem er zwaar gehavend bij. Veel gebouwen zijn verwoest, zo ook de boerderij van Evert en Hendrika Hoogendam. Zij kregen na de oorlog in 1949 de tot woonboerderij omgebouwde Adelarerthoeve toegewezen. Jan Hoogendam nam het opgebouwde bedrijf in 1970 over en trok hier samen met zijn vrouw Maaike Hoogendam - Twigt in. In 2007 kreeg De Adelaerthoeve de status van Rijksmonument. Het boerenbedrijf werd in 2016 gestaakt en een nieuwe generatie nam de hoeve over en zocht naar een passende  bestemming voor het Rijksmonument. Samen met de architect Marije Wijers van Atelier Blik en Eelerwoude werd een plan opgesteld voor een nieuwe bestemming. De uitgangspunten voor het ontwerp zijn het beter beleefbaar maken van de historie, een plek creeren voor culturele initiatieven, inpassen erf in de natuur en het aanbieden van logies. Inmiddels werkt de jeugdige vierde generatie mee in het familliebdrijf. 

img
Beoordelingen

Wat zeggen
onze gasten

Erg fijn verblijf op een mooie, en historische plek.

Ontbijt was heel goed, geserveerd op de kamer en op zelf gekozen tijdstip. Heel fijn, lekker en verzorgd. De ruimte was zeer netjes en schoon, van alle gemakken voorzien, én meer: mooi ingericht, goede faciliteiten en overall ook prettig om binnen te zitten, want het regende nogal wat het weekend. Maar dat was zeker geen straf op deze fijne plek!

Bekijk op
Kari-Anne

Heerlijke B&B met perfecte ligging

Fijne studio, perfect gelegen tussen Hoge Veluwe en Veluwezoom (Posbank). Erg goede gastvrijheid en lekker ontbijt. Zeker een aanrader!

Bekijk op
Tim

SUPER

Wat een mooi en goed verzorgd verblijf is dit ! Er wordt op alle kleine details gelet! Allemaal even vriendelijk! Echt een momentje van rust. Heerlijk ! Wij komen met alle liefde hier weer terug in de toekomst

Bekijk op
Suze

Stay at B&B Adelaerthoeve 12-16 april

Een prachtige locatie, een lieve host en als kers op de taart een ongelooflijk goed ontbijt. Fietsen, wandelen, hardlopen of gewoon heerlijk genieten van de rust, het is hier allemaal goed te doen! Er was niets wat niet ver boven onze verwachtingen uitsteeg, wij hebben een heerlijk verblijf gehad.

Bekijk op
Maud

Geweldige B&B

Deze B&B van de bevlogen en service gerichte eigenaresse Simone is echt een must-visit wanneer je in of in de buurt van Arnhem bent. De net twee nieuwe kamers in de oude vliegtuig hangar zijn zeer sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien.

Bekijk op
peetje01

Wij komen zeker een keer terug

Alles was heerlijk aan/bij B&B Adelaearthoeve, erg leuk en vriendelijk ontvangst, een prachtig en sfeervol ingericht appartement met terras onder de kapschuur, een heerlijk bed en elke ochtend een zeer uitgebreid ontbijt. Gewoon heel fijn en ontspannen. Wij komen zeker een keer terug

Bekijk op
Jan Hoorn

Het was in één woord GEWELDIG!!!

Alles klopt hier! Hartelijke en vriendelijke ontvangst door Simone. De B&B ligt heel centraal, in het bos, dichtbij Burgers Zoo, het openlucht museum, Arnhem stad op 10 minuten. Kortom echt een aanrader!

Bekijk op
Petra E.
<\?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>